Pispalan Sottiisin kansantanssiteokset ottivat kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin

Tiedote 19.6. Julkaisuvapaa.

Kansainvälinen kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali kokosi 15.–19.6. Tampereelle toistatuhatta tanssin harrastajaa ja ammattilaista. Tapahtuma levittäytyi kaupunkiin aina Särkänniemestä Tullikamarille ja Taideratikkaan asti ja festivaalin 25 tilaisuuteen osallistui jopa 15 000 kävijää. Pispalan Sottiisi on yksi pohjoismaiden suurimmista ja merkittävimmistä alan tapahtumista ja se järjestettiin tänä kesänä jo 28. kerran.

Pispalan Sottiisi sai kansantanssista ja -musiikista kiinnostuneen yleisön poikkeuksellisen hyvin liikkeelle ja useat tilaisuudet olivat loppuunmyytyjä. Kansantanssi innosti ja kiinnosti uutta yleisöä ja Tampereella nähtiin kansantanssin luonto sen koko kukkeudessa. Konserteissa nähtiin paljon uutta, ilmaisullista kansantanssia ja kiinnostavia, ajatuksia herättäviä teoksia.

Kansantanssiryhmä Kirjavien teos Eteinen sai ensi-iltansa torstaina Tullikamarin Pakkahuoneella. Teos käsitteli taitavasti elämän valintatilanteita, sukupuolien ahtaita roolikäsityksiä ja ympäristökatoa. Tamperelaisen Sorokoska ryhmän ensi-illassa ollut Jouni Prittisen tanssiteos Tuntematon tanhuaja käsitteli ulkopuolisuuden kokemuksia tämän päivän Suomessa.

Valtikka vaihtuu -konsertissa perjantaina esiintyi Pispalan Sottiisin Vuoden 2022 kansantanssiyhtye PRO Turun Kansantanssin Ystävistä. PRO:n esitykset kuljettivat yleisön Ai mää vai? -teoksen kepeistä ja varsinaissuomalaisten huumoria hersyvistä repliikeistä Annikaisen virsi -teokseen ja sydänsurujen kipeyteen. Edellinen Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye 2020 Kimurantti esitti samassa konsertissa omien unelmien ja ystävyyden tärkeydestä kertovan teoksen Naapurin Ville.

Pispalan Sottiisin yhteydessä järjestettyyn aikuisten ja nuorten kansantanssiryhmien Tanssimylly-katselmukseen osallistui peräti 31 tanssiryhmää. Ryhmät saivat katselmuksessa palautteen asiantuntijaraadilta, joka teki katselmuksen päätteeksi sarjanimeämiset sekä antoi kunniamaininnat neljässä eri ikäsarjassa. Tanssimylly-katselmuksen tulokset voi lukea Nuorisoseurojen verkkosivuilta.

Pispalan Sottiisin kansainväliset esiintyjävieraat saapuivat tänä kesänä Virosta ja Unkarista. Unkarilaisen Kis Malom Tánccsoport -ryhmän taiturimainen tanssi oli vahvaa ja vaikuttavaa. Aiemminkin Pispalan Sottiisissa vieraillut Hebe on nuorten tanssijoiden ryhmä Viron Viljandista. Viljandilaisten esiintymisissä hurmasi tanssijoiden kepeä askellus sekä ilmavuus ja kauneus.

Festivaalin ainoa sadepäivä sattui lauantaille, jolloin esitettiin Tampereen Näsinpuistossa aikuisten yhteisohjelma ”Haapa”. Sadesäästä huolimatta yleisö ja tanssijat kokivat yhdessä tanssin luonnon. Riina Hosion koreografioima teos liikkui Näsinpuistossa ja kansantanssijat tanssivat muun muassa puiden lomassa.

Festivaali sai arvokkaan päätöksen sunnuntaina, kun ääriään myöten yleisöstä täyttynyt Pyynikin palloiluhalli muuttui Metsän lapsi -suurteoksen näyttämöksi. Melli Metsämielestä kertovassa tarinassa esiintyi yli 250 lasta ja nuorta. Elena Vuoksiolan käsikirjoittama ja ohjaama teos kertoi luonnon ja metsän ainutlaatuisesta kyvystä inspiroida lasta leikkiin ja se oli teatterin ja tanssin ammattilaisten sekä tietysti lasten ja nuorten kansantanssiryhmien loistava taidonnäyte.

Pispalan Sottiisin järjestivät Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa ja se on järjestetty vuodesta 1970. Kansanmusiikin ja kansantanssin vuosi 2023 käynnistyy Folklandia-risteilyllä, joka seilaa jälleen folkin aallonharjalla 13.-14.1.2022 Nuorisoseurojen ja yli 50 taustajärjestäjien yhteistyönä. Syyskuussa 2023 järjestetään myös kansantanssin koulutus- ja konserttitapahtuma Tanssimania.