Pispalan Sottiisissa rikotaan ennätyksiä ja nähdään uutuksia

Motoran Vinhakat. Kuva Aarne Kukkonen.

Tampereella 12.-16.6.2024 järjestettävän kansainvälisen Pispalan Sottiisi kansantanssifestivaalin ohjelma on täynnä tanssin riemua ja suuria tunteita. Pohjoismaiden merkittävimpään kansantanssitapahtumaan osallistuu yli 1000 tanssijaa ja soittajaa eri puolilta Suomea sekä Latviasta, Ukrainasta ja Virosta. Kansantanssiperinnettä juhlistetaan I love Tanhu! -teemalla, joka näyttäytyy erityisesti alueellisten vakkojen tuottamissa tanssijoiden ja soittajien yhteisissä alueellisissa esityksissä. 

Pispalan Sottiisin vuoden 2024 kansantanssiyhtye Motoran Vinhakat Joensuusta tuo tuulahduksen historiaa silmiemme eteen tositapahtumiin pohjautuvalla teoksellaan Ritavuori, joka käsittelee Suomen historian ainoaa ministerin murhaa. Tämän Sottiisissa ensiesityksensä saavan teoksen ovat käsikirjoittaneet, koreografioineet ja ohjanneet Eveliina ja Mitja Pilke. Ritavuori nähdään Tullikamarin Pakkahuoneella perjantaina 14.6. Sottiisi Soikoon illan iloksi -konsertissa. 

Kaustislainen kansantanssiyhtye Ottoset puolestaan tuo Pispalan Sottiisiin uunituoreen teoksen Sukupolvien ketju. Ottoset ja kansanmusiikkiyhtye Häly ovat kääntäneet katseet Miia Timosen ja Sampo Korvan johdolla 1900-luvun alkuvuosikymmeniin. Sukupolvien ketju on ohjelmassa lauantaina 15.6. Tullikamarin Pakkahuoneella Tanhumatinea -konsertissa. 

Pispalan Sottiisissa nähdään myös lasten ja nuorten kansantanssiryhmien katselmus Tanssiralli, jonne ilmoittautui peräti 28 ryhmää. Katselmukset on jaettu viiteen eri konserttiin, jotka pidetään Tampereen konservatorion Pyynikkisalissa torstaista lauantaihin. 

Festivaalin pääjuhla sunnuntaina 16.6. klo 14-15.30 Pyynikin urheilukentällä on takuuvarma elämys. Konsertti huipentuu monisatapäisen tanssijajoukon yhteiseen tanssiin elävän musiikin tahdissa. 

Kansantanssi ja kansanmusiikki näkyy ja kuuluu Tampereen katukuvassa lisäksi konserteissa Laikunlavalla ja eri ostoskeskuksissa. Festivaaliosallistujien on mahdollista osallistua myös Manse Pride -kulkueen Folkkiblokkiin lauantaina 15.6.