Pispalan Sottiisisssa juhlistettiin tanhua 1100 tanssijan ja soittajan voimin

Tanhussa on voimaa. Kuva Ville Kurki.

Pispalan Sottiisin kansainvälinen kansantanssifestivaali järjestettiin 12.-16.6.2024 ja se kokosi yhteen 1100 kansantanssijaa ja kansanmuusikkoa Suomesta, Latviasta, Ukrainasta ja Virosta. Festivaali levittäytyi eri puolilla Tampereen keskusta-aluetta keräten yhteensä noin 12 000 kävijää.

Ilo ja riemu oli Tampereella käsinkosketeltavaa, kun tuhannet katsojat pääsivät nauttimaan kansantanssin ja kansanmusiikin ammattilaisten ja harrastajien esityksistä. Konserteissa nähdyt teokset ja tanssit ihastuttivat, koskettivat ja hämmästyttivät. Myös kansainväliset esiintyjäryhmät kiittivät Pispalan Sottiisin ainutlaatuista tunnelmaa. Pispalan Sottiisi osallistui myös Manse Pride-kulkueeseen, jossa tanssijoista ja soittajista koottu folk-blokki näkyi ja kuului omana värikkäänä kokonaisuutenaan.  

Tanssirallista kannustavaa palautetta

Pispalan Sottiisin yhteydessä järjestettyyn lasten ja nuorten kansantanssikatselmukseen Tanssiralliin osallistui yhteensä 28 ryhmää eri puolilta Suomea. Jokainen ryhmä sai raadilta suullisen palautteen sekä vertaispalautetta toisilta osallistujilta. Katselmuksen raati esitti kiitoksen ryhmille hyvästä ja laadukkaasta kasvatuksellisesta työstä ja jakoi sarjaluokituksia ja tunnustuksia ryhmille tanssin ja musiikin eri osa-alueista. 

Kansantanssikiltaan uusia kansantanssimestareita

Suomen Nuorisoseurat nimesi Pispalan Sottiisin yhteydessä kansantanssikiltaansa uusia kansantanssimestareita. Tänä vuonna kiltaan nimettiin Béla Gazdag Hollolasta, Ilkka Köngäs Rovaniemeltä, Tuija-Liisa Leino Lemiltä ja Kirsti Valli Ilmajoelta. 

I Love Tanhu!

Kansantanssifestivaali huipentui sunnuntaina 16.6. Pyynikin urheilukentällä pidettyyn I Love Tanhu! -pääjuhlaan, jossa nähtiin kaikkien alueellisten vakkojen esitykset, kansainvälisten tanssiryhmien esitykset sekä festivaalin huikea yhteinen lopetustanssi. 

Pispalan Sottiisin järjestivät yhteistyössä Suomen Nuorisoseurat ja Tampereen kaupunki. Seuraavan kerran festivaalia juhlitaan kesäkuussa 2026. Sottiisin toteuttamiseen osallistui yli 150 vapaaehtoisen joukko, joka teki tapahtumasta mahdollista!